Fűszeres birsalmasajt
A birsalmát meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk,
és nagyobb darabokra vágjuk. Fazékba tesszük, öntünk
rá annyi vizet, amennyi ellepi, majd hozzáadjuk a citromlevet. Körülbelül 1 óra alatt nagyon puhára megfőzzük, azután leszűrjük. A gyümölcshúst botmixerrel pürésítjük, serpenyőbe töltjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve körülbelül 1-1,5 órán át nagyon gyenge tűzön főzzük. Lehetőleg minél szélesebb edényt használjunk, így a birsalmából könnyebben elpárolog a folyadék, és a pép nem sül le olyan gyorsan. Körülbelül a főzési idő kétharmadánál
megváltozik a birsalmapép állaga, nyúlóssá válik, és nagyobb csomókban tapad a kanálra. Ilyenkor
különösen vigyáznunk kell, mert nagyon könnyen leéghet. A főzés befejeztével hozzáadjuk a kiválasztott fűszert, azután a masszát körülbelül 1 cm vastagon egy sütőpapírral bélelt tálcára simítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szellős helyen szárítjuk néhány napig. Azután kisebb kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és durva szemcséjű cukorba, őrölt mandulába vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.