Fűszeres húscsigák sajtöntettel
Éles kés nélkül ezt az ételt nem lehet elkészíteni! A különféle húsokból ugyanis fél centi vastag, nagyjából 15-20 centis szeleteket kell vágni. Így tettem én is, aztán a pulykamellekre vékonyan fokhagymás fűszerkeveréket, illetve őrölt paprikát szórtam. A marhahátszínt flekkenfűszerrel ízesítettem, a sertésszűzcsíkokat nagyon vékonyan sóztam.
Az egyik cukkiniből krumplihámozóval hajszálvékony szeleteket nyestem, s ezeket a hússzeletek felére fektettem. A másik adag egy-egy füstölt baconszeletet
kapott. A hússzeleteket csigaszerűen feltekertem, s egy-egy vékony fanyársra – hurkapálca, bambusznyárs – húztam fel. Nagyjából félórát álltak, pácolódtak. Ennyi idő kellett ugyanis a padlizsán meg a cukkini felszeleteléséhez, a paprikák előkészítéséhez, s nem utolsósorban egy jó kis parázs előállításához. Sőt, míg a faszén átizzott, volt időm elkészíteni a sajtkrémet is. Ehhez a vajat kis lábasban felolvasztottam, belenyomtam a fokhagymát, elmorzsoltam a márványsajtot, majd mikor az nagyjából felolvadt, felöntöttem a tejszínnel. (Aki akar, törhet bele borsot is.)
Nos, ami ezután következett, az már nem volt ördöngösség: nagyjából félóra alatt a közepes parázson átsütöttem a húsnyársakat, a zöldségeket. Köretként
krumplipürét kínáltam, és készítettem enyhén lesózott, vékonyra szeletelt lila káposztából, jégsalátából, paradicsomból és egy citrom levéből zöldsalátát is hozzá, italként pedig egy könnyű, félszáraz rozét választottam.