Gazpacho
A kenyeret annyi vízbe áztatjuk, amennyi ellepi. A paradicsomot felül keresztben bevágjuk, rövid időre forró vízbe dobjuk, a héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk (a közben keletkezo levét felfogjuk), a húsát felkockázzuk. A paprikát meg az uborkát nagyjából felaprítjuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk vagy lereszeljük, és a hagymával együtt pici olívaolajon épp csak hogy megfuttatjuk, aztán máris lehúzzuk a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk. A kenyeret nagyjából kinyomkodjuk, az uborkával, a paradicsommal, a paprikával, a hagymával meg a fokhagymával együtt robotgépbe/turmixba öntjük, hozzáadjuk a paradicsom keletkezett levét, sózzuk-borsozzuk, és az egészet lepürésítjük. Közben öntjük hozzá az olívaolajat meg a sherryecetet. Víz nem feltétlenül kell hozzá (elvileg a paradicsom felfogott leve hígítja), de ha krémlevesnél sűrűbb, akkor kevés vízzel felengedhetjük. A levest szűrőn átpaszszírozzuk, hogy selymesebb legyen, és hűtőben összeérleljük.
Tálalás
A tálaláshoz a paradicsomot (mag nélkül), a paprikát meg az uborkát (mag nélkül) nagyon apró kockára vágjuk, a jégbe hutött levest ezzel a betéttel tálaljuk, a tetejére pedig extra szűz olívaolajat csöpögtetünk.