Gerslis káposztaleves
Apró kockákra vágjuk a füstölt szalonnát, majd kisütjük egy nagyobb fazékban. Rátesszük a finomra szabott hagymát, és üvegesre pároljuk. Beledobjuk a zúzott fokhagymát, fél perc múlva levesszük a tűzről. Belekeverjük az őrölt pirospaprikát meg a köménymagot. Megkóstoljuk a káposztát, ha túl sós lenne, kicsit átmossuk. Megvágjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálak. Beletesszük
a levesalapba, öntünk rá kevés vizet, hogy főzelékszerű legyen, hozzáadjuk a babérleveleket, sózzuk, visszatesszük a tűzhelyre, és fedő alatt félpuhára főzzük. Ha kell, időnként pótoljuk az elfőtt folyadékot. Amikor már félig puha a káposzta, beletesszük a gerslit és a karikára vágott kolbászt, együtt készre főzzük. Felöntjük körülbelül egy liter vízzel, alaposan kiforraljuk. Tejfölt kínálunk mellé.