Gerslis töltött káposzta kéksajtos körtével
A káposzta torzsáját kivágjuk, és sós, forrásban lévő vízben leforrázzuk. Nyolc külső, nagy levelét leválasztjuk, magát a káposztafejet pedig hagyjuk kihűlni, majd vékony csíkokra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy lábasban az olajon megfonnyasztjuk. A párolt hagyma felét keverőtálba szedjük. A gerslit megmossuk, bő, sós vízben majdnem készre főzzük, majd leszűrjük. Ráöntjük a keverőtálban várakozó hagymára, hozzáadjuk a darált húst, a megmosott, kimagozott, darabolt körtét meg a tojást, és belemorzsoljuk a sajtot. Ízesítjük borssal és kevés sóval, majd összedolgozzuk. A félretett káposztaleveleknek kivágjuk az erét, és betöltjük a tölteléket. A maradék pirított hagymához hozzáadjuk az összevágott káposztát, megsózzuk, felengedjük vízzel és fehérborral. Rátesszük a töltelékeket, és körülbelül 40 percig takaréklángon főzzük. Ezután kivesszük a töltelékeket. A lisztből tejföllel habarást készítünk, és besűrítjük vele a káposztát. Kiforraljuk, ha szükséges,
utánízesítjük, és már tálalhatjuk is.