Gerslivel főtt krumplileves
A gerslit leöblítjük, és egy csipet sót meg a babérlevelet hozzáadva körülbelül 2 liter vízben feltesszük főni. Amikor már majdnem puha, beletesszük a kockákra vágott burgonyát meg zellert és a félkarikákra szeletelt sárgarépát. Ekkor kerül bele az ugyancsak kockákra vágott füstölt hús is.
Amíg a hozzávalók puhulnak, egy másik edényben rántást készítünk: a zsiradékon megfonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világosbarnára pirítjuk. A végén tesszük bele az áttört fokhagymát meg a pirospaprikát, felengedjük egy kevés vízzel, majd elkeverjük benne a tejfölt, és az egészet a lassan fövő leveshez adjuk. A levest újraforrás után még 5 percig főzzük, és már tálalhatjuk is.