Összekeverjük a lisztet a darált dióval, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Rádobjuk a kis kockákra vágott fagyos vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgáját, és addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. Nem szabad sokáig meleg kézzel gyúrogatni, mert ha átmelegszenek a hozzávalók, nem lesz omlós a tésztánk. Cipóvá formázzuk, átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
Amíg hűl a nyers tészta, összeállítjuk a tölteléket. Keverőtálba tesszük a puha gesztenyemasszát, hozzáadjuk az őrölt fahéjat, a rumot, a kakaóport, és alaposan összekeverjük.
A pihentetetett tésztát enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vastagra kinyújtjuk. 8 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval köröket vágunk ki belőle. A leeső tésztarészeket összegyúrjuk, és kis hűtés után azokat is kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Mindegyik körlapra teszünk egy-egy kávéskanálnyi tölteléket. Felcsavarjuk, és kifliformára hajlítjuk, a végeit összecsippentjük.
Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, rárakosgatjuk a kifliket, és 170 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.