Gomba juhász módra
A Vigyázó, a Meszes-hegység és a Gyalui-havasok karéjában csodálatosan finom gombák teremnek, elkészítésüknek számtalan módját ismerik. Egyike ezeknek, mikor fatüzelésű tűzhely platniján sütik, és friss juhtúróval bolondítják meg. A túró megolvad, becsordogál a gomba lemezei közé, és együtt sülnek pirosra zamatosra.
A szalonnát apró kockákra vágják, a zsírját kisütik. A gombafejeket picit megborsozzák, belemorzsolják a
juhtúrót, és kézzel egy kicsit bele is nyomkodják. A szalonnakockákat kiszedik a zsiradékból, majd a serpenyőbe beleteszik a megtöltött gombát, és fedő alatt, lassú tűzön megsütik. Sózni nem kell, mert a juhtúró
általában éppen eléggé sós. Tálalás előtt megszórják a sültszalonna-kockákkal, és fekete- vagy pirosáfonyabefőttel fogyasztják.