Gombás halpaprikás lecsós tarhonyával
Három hagymát nem kockáztam, hanem egy aprítógéppel csaknem pépessé vágtam. Ezt 10 dkg szalonna kisült zsírján kicsit lepároltam, majd, a lábost a tűzről lehúzva, két evőkanál őrölt paprikával gazdagítottam. Néhány keverés után némi vizet öntöttem alá, belevetettem a nagyobb cikkekre vágott gombafejeket és az éppen csak odapirított halkockákat. Kis tűz mellett negyedórás rottyantás elég, már mehet bele az összezúzott fokhagyma. Még öt perc, aztán tejföllel lágyítva már ehető is.
Mellette hagyományos módon készül a lecsós tarhonya
– most nem a lecsó a lényeg, hanem a tészta! A maradék szalonna zsírján lepirítottam a tarhonyát félbarnára, belevetettem egy szálasra szelt hagymát, mikor ez dinsztelődött, leöntöttem az üvegnyi konzervlecsóval, majd beleszeltem a paradicsomot, paprikát. Sóztam, és kicsi adagokban mindig annyi vizet adtam alá, hogy a tészta ne kapjon oda. Nagyjából félóra alatt puhára párolódott a tarhonya, mely magába szívta a lecsós szaft nagy részét.
A halpaprikást e körettel tálaltam, és ehhez már szárazabb fehérbort és az ide is illó erős paprikát kínáltam.