Meghámozzuk a karalábékat. Kivájjuk a közepüket, majd 160 fokos sütőben 30 percig elősütjük.
Közben a két evőkanál zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük az áttört fokhagymát, az őrölt köményt és a babért, és egy percig pároljuk együtt. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az alaplével, és 20 percig főzzük.
Botmixerrel simára dolgozzuk. Ekkor tesszük bele az őrölt pirospaprikát, hozzáadjuk a feldarabolt gombát és a kivájt karalábédarabokat, és még 20 percig főzzük.
Ekkor leszűrjük egy nagyobb lyukú szűrőn. A szűrőben fennmaradt gombát és karalábét aprítógépbe tesszük az egész tojással és a pár evőkanálnyi morzsával együtt, és összedolgozzuk. Az elősütött karalábékba kanalazzuk a gombás tölteléket. 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
Hideg vízben csomómentesre keverjük a két evőkanál lisztet. Hozzávegyítjük a tejfölt, és besűrítjük vele az átszűrt paprikás mártást.
Összekeverjük a galuskatésztát. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Ha kész, leszűrjük, és pici zsiradékkal összeforgatjuk.
Minden tányérba szedünk bőven a mártásból, mindegyikre ráállítunk egy-egy töltött karalábét. A galuskát külön kínáljuk hozzá.