Gombával és marhanyelvvel töltött csirkesült őszibarack kísérettel
A fiatal, egyenként kb. félkilós, sütni való csirkéknek – az ujjunkkal vagy egy kanál nyelével – a nyakánál és az aljánál óvatosan a bőre alá nyúlok, hogy a tölteléknek helyet készítsek. A tölteléket habzsákba kanalazom, a csirke bőre alá töltöm – óvatosan, hogy ki ne szakadjon –, a maradékot pedig a hasüregbe. Ha marad hely, egy hámozott almát is beletehetünk. A nyakát bekötöm, hátul pedig hurkapálcával összetűzöm. A kezemmel kívülről finoman eligazítom a tölteléket. Enyhén megsózom, és egy sütőlapra helyezem. Felforrósított libazsírral leöntöm,
majd nem túl forró, 160 fokra előmelegített sütőben szép világospirosra sütöm, kb. 50 perc alatt. Az utolsó tíz
percben adom meg a végső aranybarna színt: a sütő hőmérsékletét felemelem 180-200 fokra. A megsült csirkét
20 percig pihentetem, azután szeletelem. Őszibarackbefőttel tálalom.
Töltelék
A levesmetéltet kifőzöm, a marhanyelvet apró kockára vágom. A megtisztított gombát apróra vágom (lehet csiperke, vargánya vagy rókagomba, azonban
figyelmeztetőül álljon itt: az erdei gombát felhasználás előtt mindig forrázzuk le, így biztos nem lesz keserű),
és vajon lepirítom. A meghámozott zsemlét tejbe áztatom, majd kinyomkodom. A tojásokat keményre főzöm,
és felkockázom. A petrezselyem zöldjét finomra vágom. A hozzávalókat összekeverem, és sóval, frissen törött
borssal fűszerezem.