Gombával és sonkával töltött csirke
A kenyeret kockákra vágjuk, és a meleg sütőben kiszárítjuk. A csíkokra szeletelt sonkát a vaj felén majdnem ropogósra pirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A zsírján üvegesre dinszteljük a felkockázott hagymát, azután a sonkához adjuk. Ugyanebben az edényben megolvasztjuk a maradék vajat, és megpároljuk benne a gombát. Hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, és a levével együtt ezt is a hagymás sonkához öntjük. Beletesszük
a kenyérkockát, öntünk rá 1 dl alaplét, majd addig kevergetjük, amíg a kenyér egyenletesen beszívja a folyadékot. (Szükség esetén adhatunk hozzá még egy kis levet.) Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük.
A csirkét a félbevágott citrommal kívül-belül átdörgöljük, a belsejét bedörzsöljük sóval és borssal. Lazán belekanalazzuk a tölteléket, azután összekötözzük. Mellével lefelé a pecsenyesütő tálban lévő rácsra tesszük, megszórjuk sóval és borssal.
A locsoláshoz az olívaolajat összekeverjük a citromlével meg a késsel szétnyomott fokhagymával, egy-egy teáskanálnyi finomra aprított kakukkfűvel és zsályával, csipetnyi frissen őrölt borssal. A csirkét a 190 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, közben időnként meglocsoljuk a fenti keverékkel. Ezután a hátára fordítjuk, és tovább locsolgatva addig sütjük, amíg megpuhul és megpirul. Pirított burgonyával és házi kompóttal adjuk asztalra.