Meghámozzuk és finomra vágjuk a salottahagymát, kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd rászórjuk a rizst, kevergetve átforrósítjuk. Ízesítjük pici sóval, borssal, felöntjük a fehérborral, és folyamatosan kevergetve főzzük, míg a rizs fel nem szívja.
Ekkor elkezdjük hozzáadni a felforrósított zöldségalaplevet, mindig egy-egy merőkanállal. Ha ezt felszívta a rizs, akkor megy hozzá a következő. Addig kell főznünk a rizst, amíg marad benne egy kis „harapósság”.
Ha elfogy az alaplé, forró vízzel folytatjuk, az a lényeg, hogy jó szaftos legyen a végeredmény. Ha kész, hozzáreszeljük a parmezánt, belekeverjük a hideg vajat, megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk. Fedő alatt hagyjuk állni tíz percet.
Meghámozunk két körtét, kiszedjük a csutkáját, a gyümölcshúst apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajon egy-két perc alatt megpirítjuk.
Hozzáadjuk a kész rizottót, belekeverjük a kockákra vágott sajtot, megkóstoljuk, a szükséges mértékben sózzuk és borsozzuk. Kis zöldségalaplevet keverünk hozzá, hogy szaftos maradjon.
A mandulát száraz serpenyőben világosra pirítjuk. Tálalásnál vékonyan felszeletelt körtével, parmezáncsíkokkal, friss zöld fűszerrel díszítjük.