Lesúroljuk a céklagumókat, alufóliába csomagoljuk. Lehet egyesével, de tehetünk több darabot is egy csomagba. Tepsire rakjuk, és 180 fokos sütőben körülbelül egy óra alatt puhára sütjük.
Ha kész, kicsit hagyjuk hűlni, majd lehúzzuk a héjukat. Cikkekre vágjuk.
A zsiradékon megdinszteljük a szeletekre vágott póréhagymát. Ha már átlátszó, rádobjuk az áttört fokhagymát, fél perc után hozzáadjuk a cikkekre vágott sült céklát. Rákanalazzuk a mézet, pár percig együtt pároljuk. Végül sózzuk, borsozzuk, balzsamecettel ízesítjük. Tányérokra szedjük, és megszórjuk szezámmaggal.
A sajtokat egy zsiradékkal átkent, tapadásmentes serpenyőbe tesszük, és közepes lángon mindkét oldalukat megsütjük. Emellé is friss salátát adunk.
Diós-sütőtökös tagliatelle sült gesztenyével, balzsamos céklával