Forrás: O. Horváth György

Grillezett oldalas narancsmártással, vajas gyümölcskoktéllal

ELŐKÉSZÍTÉS: 1 óra – PÁROLÁS: 45 perc – PÁCOLÁS: 30 perc – SÜTÉS: 30 perc – –
HOZZÁVALÓK: – 1 kg sertésoldalas – őrölt paprika – őrölt bors – majoránna – fokhagymapor – füstölt őrölt paprika – –
A PÁCHOZ: – 1 nagyobb vöröshagyma – 6-7 gerezd fokhagyma – só – –
A MÁRTÁSHOZ: – 4-5 narancs – 1 citrom – 2-3 evőkanál ketchup – 1 evőkanál mustár – 1 evőkanál Worcester-szósz – leheletnyi balzsamecet – 2 teáskanál cukor – só – bors – fokhagymapor – –
A PÁROLT GYÜMÖLCSHÖZ: – 1 alma – 1 körte – 2 banán – 1 narancs – 1 marék áfonya – 2 marék eper – 5 dkg vaj – –
Az oldalas az egyik legfinomabb húsféleségünk, s nincs is baj, míg csak a sütőben vagy fazékban készítjük. Sokszor tapasztaltam már viszont, hogy grillezve szinte mindig felsülnek vele a házigazdák. Azon húsok közé tartozik, melyeket képtelenség 10-20 perces sütéssel finomra készíteni. Két utat választhatunk: vagy 1-1,5 órát sütjük grillen parázs mellett, lefedve/forgatva, vagy előpároljuk a konyhában. Én most az utóbbit választottam: egy kuktában háromnegyed órát főztem annyi vízben, mely éppen csak ellepte a húsokat, tettem hozzá vöröshagymát, fokhagymát és sok sót. Aztán lecsepegtettem, azonnal, még forrón megszórtam a hozzávaló fűszerekből álló keverékkel, majd félóra pácolódás után kicsi parázson barnára sütöttem. A lényeg, hogy az oldalas akkor jó, ha a csontok szinte kicuppannak a húsból! Míg az oldalast főztem, pácoltam, sütöttem, volt időm elkészíteni a hozzá kínált narancsmártást, illetve párolt gyümölcskoktélt. A mártáshoz előbb egy narancs héját lereszeltem – 1 evőkanálnyi kell belőle –, kifacsartam 4-5 narancs és egy citrom levét. Ezt egy kisebb lábosban lassan kezdtem forralni, hozzátettem a többi hozzávalót, és közepes sűrűségűre beforraltam. A gyümölcsöket falatnyi darabokra vágtam, egy serpenyőben előbb a keményebb körtét, majd az almát, narancsot, aztán az epret és a banánt, az utolsó két percben pedig az áfonyát pároltam le a vajon. A lényeg az, hogy addig kell csak párolni, hogy az eper se essen szét, és az áfonya se engedje ki túlságosan a levét, mert akkor az egész koktél lilás-pirosas lesz. Tálaláskor a mártással a kész sültet bőven megöntöztem, mellé púpoztam a gyümölcsöket, s friss kenyérrel kínáltam.

kaloria 590 CAL
ido 165 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: O. Horváth György

Ajánlataink