Grillezett paprikás csirkecomb
Ennél egyszerűbb grillétel talán nincs is! Nem igényel ugyanis túl sok pácolást a csirke, elég neki félóra. Én
sem fordítottam erre több időt: a boltokban kapható fűszerkeverékkel megszórtam a hentes által gondosan
kiválogatott apró csirkecombokat.
Miközben a húsok értek, elkészítettem egy grúz recept alapján a paradicsomos-paprikás krémet: ehhez a felhevített vajba vetettem az apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot. Nagyjából fél perc után elkevertem benne a paradicsomsűrítményt, majd ugyanennyi csemege paprikakrémet, illetve ízlés szerint erős krémet. (Én egy teáskanálnyit használtam.) Mikor a hő kicsit összekapta a szaftot, szórtam bele egy evőkanál őrölt paprikát, majd két-három keverés után nagyjából egy deci vizet. Ezzel kész is lett a mártogatni való szószom. Mártogatni való, mert egyrészt a megsült combok húsát, másrészt a nyers, vékonyra szeletelt répát és zellert is finomra ízesíti ez a selymes, enyhén csípős ízű mártás.
A combokat ezt követően közepes parázs felett félóra alatt pirítottam meg, legalább ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy átsüljön a hús és ne maradjon véres a csontok, forgók környéke. Ennél kevesebb idő kell a gombák grillezéséhez. Először lemezeivel lefelé pirítottam 5 percig a csiperkéket. Közben a juhtúrót, a szétnyomott fokhagymát, az aprított kaprot meg a tejfölt elkevertem. Mikor a gombák egyik fele átpárolódott, egyenként megtöltöttem a krémmel, s már a kalap tetejével lefelé kerültek vissza a rácsra. A gomba, a húsok mindösszesen félóra alatt átsültek. Tálaláskor húst, a mártást, valamint a répát meg zellert külön kínáltam, az ételt fehérborral öblítettük le.