A tradicionális habkarika a következőképpen készült.
Négy tojásfehérje súlyát lemérjük, és veszünk négyszer annyi cukrot. A cukor negyedrészét a tojásfehérjébe tesszük, a háromnegyed részéből pedig cukorszirupot főzünk.
A sziruphoz a cukrot egy lábasba tesszük, és annyi vizet adunk hozzá, amennyi éppen ellepi. Amikor felforrt, vizes ecsettel körbemossuk az edényt. Ha kifőtt egy kis szennyeződés a cukorból, azt most lekanalazhatjuk. A cukrot 115 fokra kell főznünk, ezt egy pukkanós hólyagpróbával ellenőrizhetjük. Ehhez drótból kis hurkot hajtunk, belemártjuk a forró cukorszirupba, és kifújjuk, mint a szappanbuborékot. Ha a buborék durran, amikor rátaposunk, akkor elég erős a szirup.
A felvert fehérjéhez kevergetés mellett vékony sugárban adagoljuk a cukorszirupot, majd gyors keveréssel kihűlésig habosítjuk. Az elkészült habot csillagcsöves zsákból szilikonos sütőpapírra vagy zsírozott-lisztezett tepsire kinyomjuk. 70 fokos, gőzmentes, esetleg légkeveréses sütőben két órán át szárítjuk.