Hagymaleves csokoládés sonkachipsszel
A hagymát nagyobb darabokra vágjuk, és az olívaolajon
megpirítjuk. Megszórjuk liszttel, egy kicsit tovább pirítjuk,
majd hozzáadjuk a fehérbort, a tejszínt, és annyi vizet, hogy összesen 1,5 l levest kapjunk. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott rozmaringgal ízesítjük, lassú tűzön 15-20 perc alatt puhára főzzük, végül botmixerrel simára keverjük.
A leheletvékonyra vágott sonkaszeleteket a fogyasztás
előtt egy nappal zsírpapírra fektetjük, és a radiátor vagy
a cserépkályha tetején ropogósra szárítjuk. A csokoládét
vízgőz fölött egy kiskanálnyi étolajjal felolvasztjuk, majd a
sonkaszeletek egyik végét belemártjuk. Lecsöpögtetjük
és hagyjuk kihűlni. A forró hagymalevest a pikáns, ropogós
sonka chipsszel kínáljuk.