Hajdúkáposzta
A füstölt húsokat egy éjszakára beáztatjuk. Másnap fazékba tesszük, hideg vízzel felengedjük, és megfőzzük. (A levét később fölhasználhatjuk bablevesalapnak.) A káposztát, ha nagyon sós, váltott vízben átmossuk, kicsavarjuk, és forró zsírban kb. 30 percig pároljuk. Közben a hagymát finomra vágjuk, és egy kanál zsíron üvegesre pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, pörköltalapot készítünk. Beletesszük a füstölt húsokat, a karikára vágott kolbászt meg a félkész káposztát. Megkóstoljuk, ha szükséges, kevés sót és borsot adunk hozzá, majd aláöntünk egy kevés vizet, és lassú tűzön az egészet puhára pároljuk. Akkor jó, ha az alja szaftos, tocsogós marad. Tálalás előtt bőven meglocsoljuk tejföllel, és petrezselyem zöldjével díszítjük. Ropogós házi kenyérrel kínáljuk.