Hajdúnánási sült alma fűszeres hústöltelékkel
A borízű, nagyobb méretű almákat megmosom, kalapját levágom, és eltávolítom a magházakat. Kiszedem az alma húsának egy részét, apró kockákra vágom, és 1 evőkanál citromlével összekeverem – így az alma nem barnul
meg. Az előkészített darált húst, a finomra vágott májat, a felaprított zsályát, sót, fehérborsot, cukrot és végül a megmaradt citromlevet hozzáadom, jó alaposan
összekeverem. Az almákat ezzel az ízes töltelékkel megtöltöm, és egy kivajazott tepsibe teszem. Kevés fehérbort töltök alá, és a 200 fokra előmelegített
(gázsütő 6. fokozat) sütőben 30 percig párolom.
Mártás
Zsályából és fehérborból mártást készítek hozzá: a fehérbort felforralom, és addig hagyom a tűzön, amíg a kétharmad része elpárolog. Hozzáöntöm a húsalaplét, a felaprított zsályaleveleket, összeforralom, végül két tojás sárgájával habarom. Sóval, fehérborssal ízesítem. A sült almát salátalevélen, friss zsályalevelekkel és a mártással tálalom.