Finomra vágjuk a vöröshagymákat, és megdinszteljük a három evőkanál zsíron. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, összeforrósítjuk.
Rádobjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, összerotyogtatjuk. Beletesszük a halcsontot és a fejet, szórunk bele egy csipet őrölt köményt, öntünk rá egy liter vizet, és legalább másfél órán át főzzük.
Beletesszük a pontypatkókat, és még öt percig főzzük. Ekkor óvatosan kiemeljük a pontyot (vigyázunk, ne törjenek szét a szeletek). A nagyobb csontokat kiszedjük, majd a levest egy szűrő segítségével átpasszírozzuk.
A levet egy tiszta fazékban felrakjuk főni. Ha felforrt, és feljött a zsír a tetejére, rászórjuk az őrölt pirospaprikát, és azzal is összeforraljuk. Minden tányérba teszünk egy-egy pontyszeletet, és rámerjük a forró halászlevet.