Egy fazékba rakjuk a megmosott halcsontot. Öntünk rá bőven hideg vizet, és elkezdjük főzni. Ha felforrt és felhabosodott, leszedjük róla a habot.
A zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller) meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk. Beletesszük a levesbe, hozzádobjuk a babérlevelet, az egészben hagyott hagymát, sózzuk, teszünk hozzá pár szem borsot, és egy órán át főzzük.
Leszűrjük, mintha húsleves lenne. A halcsontokat kidobjuk. A zöldségeket feldaraboljuk, és visszatesszük az átszűrt, szép tiszta lébe.
Amíg fő a lé, elkészítjük a gombócokat is. Összekeverjük a darált halfilét az egész tojással, a zsemlemorzsával, az áttört fokhagymával, a csipetnyi őrölt gyömbérrel, sózzuk és borsozzuk. Beleforgatjuk az összevágott petrezselyem zöldjét is. Kis gombócokat formázunk belőle, sós vízben kifőzzük. Ha kész, leszűrjük, és beletesszük a zöldséges hallevesbe.