Harcsaszelet
Böjt lévén, halat és hozzá zöldséget főzünk, de senki húsevő ember ne szomorodjon és rettenjen el ettől az ételtől! A sült zöldségek igen finoman passzolnak a sült halhoz, mivel mindkettőnek kicsit édeskés az íze. Ezért is jutott eszembe, hogy kiegészítőnek savanykás citrommártást készítek.
Először is a harcsánkból – ez éppen egy afrikai harcsa volt – tenyérnyi filéket vágtam, s besózva, kicsit megborsozva hidegre tettem érni.
Nagyjából félóráig állt a hűtőben, ennyi ideig tartott megtisztítanom a zöldségeket. Ezeket egy szeletelővel nagyon vékonyra vágtam, illetve a répából a
krumplipucolóval metszettem vékonyka, felkunkorodó szeleteket. Mikor ezzel megvoltam, következett a tűzrakás. Egy kis bográcsba két liter olajat töltöttem,
s csaknem füstölésig hevítettem. Ez a titka az egésznek: nagyon sok és nagyon forró olaj kell a zöldségcsipsz készítéséhez. Arra is ügyeljünk, hogy
egyszerre egy maréknyinál többet ne süssünk! Így néhány perc alatt kész lesz a sült zöldség, legyen szó a nagyon vizes cukkiniről, petrezselyemlevélről vagy a tömörebb zellerről, csicsókáról. A kész zöldséget érdemes papírtörlőre teríteni, mert az felszívja a maradék olajat! Ezután jöhettek az olajba a halszeletek,
melyeket egyszerűen csak lisztben forgattam meg.
Citrommártás
Az ételhez egy kis mártást is készítettem: vajat pirítottam
egy kis serpenyőben, ezen megfuttattam a felkarikázott
újhagymát. Megszórtam a liszttel, kicsit lepirítottam.
Felengedtem egy pohár tejföllel, nyomtam bele egy teáskanál mustárt, borsoztam, kicsit sóztam, cukroztam. Belecsavartam a citrom levét, illetve belereszeltem néhány
forgácsnyit a héjából – nem kell sok! (Ha sűrű lenne, egy kis vízzel hígítsuk föl.) Rozéval kínáltam a halat meg a
zöldségcsipszet, kenyér nem igazán megy hozzá.