A csipkebogyók mindkét végét levágjuk ollóval.
Megmossuk, majd befőzőlábasba öntjük. Öntünk alá vizet, és kis lángon elkezdjük főzni.
Mindig annyi víz legyen rajta, hogy ellepje a szemeket. Addig főzzük, míg a bogyók meg nem puhulnak. Ekkor botmixerrel kicsit megtörjük.
Hagyjuk hűlni, hogy ne legyen tűzforró, amikor dolgozunk vele, majd kézzel vagy géppel átpasszírozzuk.
A magokat visszarakjuk a befőzőlábasba, öntünk rá vizet, és ismét forraljuk tíz percig, aztán megint átpasszírozzuk (így biztosan nem dobunk ki értékes gyümölcshúst).
Mind a kétféle kinyert levet visszaöntjük a kimosott lábasba, felforraljuk, és – ha szükséges – kis lángon forralva besűrítjük. Hozzáadjuk a cukrot, ezzel is forraljuk még tíz percig. Utána fertőtlenített kicsi üvegekbe töltjük, rájuk csavarjuk a fém tetőt, fejre állítjuk öt percre. Visszafordítjuk, és ha kihűlt, mehet a kamrába.