Tészta
Átszitálom a lisztet, hozzáadom a porcukrot, tojást, tejet vagy tejfölt, sütőport, vaníliás cukrot, citromhéjat, fahéjat,
majd belereszelem a vajat. Az egészet gyorsan összegyúrom – ügyelve, hogy a zsiradék ne olvadjon
meg, a tészta ne legyen túl lágy –, s hűtőbe teszem kb. fél órára. Hűtés után félreteszem a tészta 1/3 részét – később ebből lesz a rács a sütemény tetején –, a maradékot pedig
kinyújtom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, azt kivajazom, kilisztezem, ráteszem a tésztát, majd 200 fokra
előmelegített sütőben kb. negyed óráig sütöm.
Töltelék
Míg sül, a túrót krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a
felszeletelt epret, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, búzadarát, tejfölt, citrom héját és levét, s végül óvatosan belekeverem a 4 tojásfehérjéből felvert habot. A félig sült tésztát kiveszem, megkenem lekvárral, majd a tölteléket egyenletesen elterítem rajta. A félretett tészta egy részéből bárány-, nyuszi- vagy virágformákat szaggatok, másik részéből vékony csíkokat sodrok, amelyeket az epres túróval beborított tésztára teszek. Újra a meleg sütőbe helyezem, s kb. 20 perc alatt teljesen megsütöm.
Ha kihűlt a sütemény, a díszítések mentén felkockázom.