Húsvéti sonkás káposztaleves
A szalonnát kockákra vágjuk, egy fazékban kipirítjuk, azután a zsiradékon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott zellert és burgonyát, valamint az ujjnyi csíkokra vágott káposztát. A zöldségeket
a saját levükben lassan félpuhára pároljuk.
Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a füstölt lével, és beletesszük a babérlevelet meg a csigatésztát is. Megkóstoljuk, és csak akkor sózzuk, ha a sonka leve nem elég sós. Forrástól számítva még jó 10 percig főzzük,
majd tejfölös-lisztes habarással besűrítjük. Most már csak addig főzzük, amíg a tészta is megpuhul, végül hozzáadjuk a kis kockákra vágott sonkát. Szükség szerint utánasózzuk,
és forrón tálaljuk.