Illatos saláta tésztakoronával
Egy ilyen hosszú, zimankós tél után megéheztünk a vitamindús, friss salátákra. Behabzsolnánk mindent, ami
zöld – még a tavaszi kankalin sem ússza meg a „legelészést”. Ehhez az egyszerűen elkészíthető salátához a piacon fellelhető bárminemű zöldféleség
megfelelő. Minél változatosabb, annál jobb.
A salátákat megmossuk, szárazra rázzuk, kisebb darabokra tépkedjük. A céklát nyersen meghámozzuk, és vékony csíkokra szeleteljük.
A salátát összekeverjük a céklacsíkokkal, megszórjuk a kankalinszirmokkal. A kétféle öntettel tálaljuk, és a
tésztakoronát ropogtatjuk hozzá.
Gyömbéres öntet
A gyömbéres öntethez a gyömbért lereszeljük, a fokhagymát finomra aprítjuk, majd a hozzávalókat összekeverjük. A balzsamos öntethez a mézet felmelegítjük, és beforraljuk a balzsamecettel. A végén adjuk hozzá a sót meg a zúzott fokhagymát.
Tésztakorona
A tésztakoronához a felengedett leveles tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük sóval elkevert tojással,
és derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vagdossuk. Egy keverőtál fenekét bevonjuk fóliával, és koronaformában
rárakjuk a tésztacsíkokat. Tetszés szerint megszórjuk szezámmaggal, reszelt sajttal, tökmaggal vagy napraforgóval, azután forró sütőben rózsaszínűre sütjük.
Balzsamos öntet
A hozzávalókat összekeverjük.