Ínyenc almás lepény
A lisztet a vajjal összevegyítjük, beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, egy kanál cukrot, csipet sót, és jól kidolgozzuk. Háromszor kinyújtjuk, hajtogatjuk, közben mindig félórát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket: meghámozzuk az almát, kiszedjük a magházat, a gyümölcshúst vékony szeletekre vágjuk. Kicsi vizet öntünk alá, és egy lábasban gyenge tűzön megpároljuk. Beledobjuk a megmosott mazsolát is. Ízesítjük őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral, körülbelül három evőkanál cukorral. Addig főzzük, míg el nem fövi a levét. Kihűtjük. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, beleterítjük a tepsibe. Rásimítjuk a hideg tölteléket. Tetejére rakjuk a másik felét, felvert tojásfehérjével
megkenjük, villával megszurkáljuk. 180 fokos sütőben
pirosra sütjük. Tálalás előtt kisebb kockákra vágjuk, tetejét
megszórjuk pirított mandulával, jégcukorral.