Leves
Felkarikázzuk az újhagymát, és egy lábasban a forró olajon pár perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a pici kockákra vágott répát és a nagyobb kockákra (fél- vagy egycentis) vágott retket, kevergetve összesütjük. Közben sóval, őrölt köménnyel, finomra vágott petrezselyem zöldjével ízesítjük. Öt perc múlva felöntjük a levest bő liternyi vízzel. Fedő alatt felforraljuk, kicsi lángon
pár percig még főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Közben a lisztet összekeverjük a joghurttal, hozzáöntjük a leveshez, pár perc forralással besűrítjük.
Néhány csepp citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Húsgombóc
A gombóchoz felaprítjuk a petrezselyem zöldjét, összekeverjük az összes többi hozzávalóval. Egy másik edényben felteszünk egy liter vizet forrni. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk a masszából, és a csendesen fövő sós vízben körülbelül tíz perc alatt megfőzzük. Csal közvetlenül tálalás előtt adjuk a levesbe. Finomra vágott petrezselyemmel és sárgarépával megszórhatjuk.