Jókai bableves
A megmosott füstölt csülköt és az előző este beáztatott szárazbabot a babérlevéllel hideg vízben feltesszük főni. Amikor a csülök és a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, hasábokra vágott zöldségeket. Mindezt puhára főzzük, majd a csülköt kiemeljük. Magyaros rántást készítünk, azaz a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát a zsíron megpároljuk, rászórjuk a lisztet. Zsemleszínűre pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Besűrítjük a levest, összeforraljuk, tárkonnyal, tárkonyecettel és sóval ízesítjük. (Vigyázzunk, mert a csülök is sós!) A csülköt felszeleteljük, visszatesszük a levesbe. A debreceni kolbászt hosszában elvágjuk, a bőrös felén sűrűn beirdaljuk, és kevés zsírban megsütjük. A levest csipetkével tálban tálaljuk, tetejét tejfölözzük, megszórjuk finomra vágott petrezselymet, és ráhelyezzük a debreceni kolbászt.