Egy kivajazott tepsibe beletesszük a réteslapokat úgy, hogy 2-3 laponként megkenjük olvasztott vajjal. Erre rászórjuk az apróra tördelt juhsajtot (ezt mi feta sajttal helyettesítettük), majd ráöntjük a tojásokból és a joghurtból készült keveréket.
A tetejére vajdarabkákat vagdosunk, és a 170-180 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük, és 10 percre konyharuhával letakarjuk. Melegen és hidegen egyaránt finom
Ha házilag készítenénk a tésztát
A banica jellegzetes bolgár tésztaalapanyag, leginkább a mi rétestésztánkhoz hasonlít. 50 dkg lisztet fél csésze olajjal vagy olvasztott vajjal, 1 evőkanál ecettel meg egy pici sóval kemény tésztává gyúrnak. Kis gombócokat formáznak belőle, és igen vékonyra kinyújtják. Ebből a mennyiségből 10 vékony lapot kell nyújtani. Az alaptésztát sokféleképpen felhasználják: tölthető sós vagy édes töltelékkel, olyan formában, hogy 4-5 lapot olvasztott vajjal kenve egymásra rétegeznek. Ha újévre sütik, akkor – régi bolgár szokás szerint – jókívánságokat tartalmazó kis cetliket vagy fémpénzeket is sütnek bele.