Forrás: Habik Erzsébet

Juhsajtos rétes (Banica)

Egy kivajazott tepsibe beletesszük a réteslapokat úgy, hogy 2-3 laponként megkenjük olvasztott vajjal. Erre rászórjuk az apróra tördelt juhsajtot (ezt mi feta sajttal helyettesítettük), majd ráöntjük a tojásokból és a joghurtból készült keveréket.

A tetejére vajdarabkákat vagdosunk, és a 170-180 fokos sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Ha megsült, kivesszük, és 10 percre konyharuhával letakarjuk. Melegen és hidegen egyaránt finom

Ha házilag készítenénk a tésztát

A banica jellegzetes bolgár tésztaalapanyag, leginkább a mi rétestésztánkhoz hasonlít. 50 dkg lisztet fél csésze olajjal vagy olvasztott vajjal, 1 evőkanál ecettel meg egy pici sóval kemény tésztává gyúrnak. Kis gombócokat formáznak belőle, és igen vékonyra kinyújtják. Ebből a mennyiségből 10 vékony lapot kell nyújtani. Az alaptésztát sokféleképpen felhasználják: tölthető sós vagy édes töltelékkel, olyan formában, hogy 4-5 lapot olvasztott vajjal kenve egymásra rétegeznek. Ha újévre sütik, akkor – régi bolgár szokás szerint – jókívánságokat tartalmazó kis cetliket vagy fémpénzeket is sütnek bele.

Rétestorony pulykaroláddal

Réteskosárban tálalt saláta pirított csirkemellel

kaloria - CAL
ido 50 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Habik Erzsébet

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.