Kalácstésztában sült sertésszűz

Meglangyosítjuk a tejet. Belemorzsoljuk az élesztőt, szórunk rá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet. Egyik oldalára szórjuk a sót. Középen egy mélyedést vájunk, ide ütjük a szoba-hőmérsékletű tojást, rászórjuk a maradék cukrot. Ráöntjük a felhabosodott élesztőt, és viszonylag kemény tésztát dagasztunk, ha szükséges, pici langyos víz mehet hozzá. Ha már szép fényes a tészta, akkor hozzádagasztjuk a langyos, olvasztott vajat is. Letakarjuk, hagyjuk megkelni.

A szüzet lehártyázzuk, a két végéről levágjuk a vékonyabb részeket, erre most nem lesz szükség. A két vastag húsdarabot sózzuk, borsozzuk, egy serpenyőben kevés zsiradékon hirtelen elősütjük. Kivesszük a serpenyőből, félretesszük.

A helyére dobjuk a finomra vágott vöröshagymát, adunk még hozzá kevés zsiradékot, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és elkezdjük sütni. Nem kell feketére pirítani, ha már kiengedte a levét, akkor egy evőkanál liszttel besűrítjük, és belekeverjük a felvert egész tojást. Viszonylag lágy pépet fogunk kapni, hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, finoman lisztezett deszkán kinyújtjuk, két akkora téglalapot szabunk belőle, hogy majd be tudjuk csomagolni a szüzeket. Az egyik elősütött hús tetejére és oldalára rátapasztjuk a gombás massza felét, majd jó szorosan becsomagoljuk az egyik tésztába. Ügyelünk rá, hogy a tetején és az oldalán csak egy réteg tészta legyen, a talpán lehet dupla. A végeit jól összecsipkedjük. Ugyanezt ismételjük a többi alapanyaggal.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk a két csomagot. Lekenjük felvert tojással, és meleg helyen hagyjuk kelni még legalább negyedórát. Végül 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a tészta szép aranyszínűre nem pirul, ennyi idő alatt a benne lévő szűz is készre sül. Ha kicsit hűlt, vastag karikákra vágjuk.

A rösztihez meghámozzuk az édesburgonyát, majd lereszeljük a reszelő nagyobb lyukú oldalán. Egy tálban összekeverjük a zúzott fokhagymával, az egész tojással, sűrítjük pár evőkanál liszttel, majd sózzuk és borsozzuk. Nagy diónyi golyókat formázunk belőle, ellapogatjuk, és közepesen forró, bő zsiradékban mindkét oldalukat ropogósra sütjük.

Wellington szűzpogácsák

kaloria 870 CAL
ido 50 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink