Káposzták és birkák túrós-fokhagymás lángoson tálalva
A bogrács aljára lerakjuk a darabokra vágott birkahús csontosabb részét. Erre egy réteg kiáztatott, kiöblített, szálasra vágott savanyú káposzta kerül, ezt egy réteg durvára reszelt fejes káposzta és apróra vágott vöröshagyma követi. Sóval, borssal, köménnyel és a kétféle pirospaprikával ízesítjük. (A paprikával csínján bánjunk, hogy a hosszadalmas főzés közben ne égjen meg.) Így folytatjuk a rétegezést, amíg az alapanyagokból futja.
A tetejére kerül az összevágott zöldpaprika, paradicsom és pritaminpaprika. Felöntjük borral meg 2-3 dl vízzel. A bográcsot feltesszük a tűzre, s csak amikor az étel egyet forrt, akkor adjuk hozzá a maradék fűszerpaprikát. Lassan pároljuk a húst, nem kevergetjük, csak rázogatjuk a bográcsot. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a darabokra vágott fokhagymát. (Azért nem hamarabb,
hogy ne főjön el az íze.) Szükség szerint a fűszerekkel utánízesítjük, s az ételt készre főzzük.
Lángos
A lángosvhozzávalóit összegyúrjuk, kis korongokat szaggatunk a tésztából, és forró olajban kisütjük. A forró
lángosokat tányérra szedjük, fokhagymagerezdekkel megkenjük, erre tálaljuk a káposztás birkát.