Káposztaleves húsgombóccal
Az átmosott és apróra vágott savanyú káposztát a megtisztított, kockákra vágott répafélékkel együtt megfuttatjuk a forró zsíron. Felengedjük 2 liter vízzel, és félpuhára főzzük.
Közben elkészítjük a húsgombócot: a darált húst összegyúrjuk a tojással meg a finomra vágott fokhagymával, sóval és borssal fűszerezzük. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, a leveshez adjuk, s addig főzzük tovább csendes tűzön, amíg a káposzta és a gombóc is megpuhul.
A tejfölből és a 2 tojássárgájából eresztéket készítünk, s
fokozatosan hozzáadjuk a leveshez. A végén tesszük bele
az apróra vágott petrezselymet. Megkóstoljuk, ha kell, sóval és borssal utánízesítjük, végül tálalás előtt egy kis citromlével savanyítjuk. Csípős paprikával és házi kenyérrel kínáljuk.