EGYTÁLÉTEL A CSERÉPEDÉNYBEN
A zsíron megolvasztjuk a kockákra vágott szalonnát, és üvegesre pirítjuk rajta a felaprított vöröshagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, majd beletesszük a felkarikázott kolbászt, a csíkokra vágott oldalast meg a felszeletelt fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, azután takaréklángon, lefedve majdnem készre főzzük. Ha már majdnem puha a hús, rátesszük a kiöblített savanyú káposztát, és öntünk hozzá még annyi vizet, hogy majdnem ellepje. – Elkészítjük a gombócokat (lásd külön). – A csendesen fövő káposztába villával fészkeket készítünk, ezekbe ültetjük a gombócokat. Az edényt lefedjük, és 20 percig nem nyitjuk ki, nehogy összeessenek a gombócok. (A lábast lángterelős tűzre tegyük, és időnként rázogassuk meg, nehogy lesüljön az étel.) A gombócok a gőzben a duplájukra nőnek – tálalás előtt egyet érdemes kettévágni és megkóstolni, hogy átfőtt-e. Tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.
A GOMBÓC
Amíg puhul a hús meg a káposzta, bedagasztjuk a tésztát: a lisztet tálba rakjuk, hozzáadjuk a langyos vízben feloldott élesztőt. Ízlés szerint megsózzuk, összedolgozzuk, és sima tésztává dagasztjuk. Konyharuhával betakarva meleg helyen megkelesztjük. A tésztát átgyúrjuk, öklömnyi cipókra osztjuk.