Káposztatekercs
A káposzta torzsáját kivágjuk. Sós vízben 20 percig főzzük, de ne teljesen puhára. Öblítsük le hideg vízzel, szedjük leveleire, a vastagabb ereket kicsit vékonyítsuk el. A nagy gáztepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk szorosan egymásra a káposztaleveleket. Három vagy négy részre osszuk el a tölteléket, és szorosan csavarjuk fel a rudakat. Tegyük őket egymás mellé, és 2-3 dl, leveskockából készült húslevessel locsoljuk meg. Fedjük le, és előmelegített, forró sütőben körülbelül 1 órán át süssük. De nézzük meg időnként, nehogy megégjen. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és 15 percig pihentessük. Közben a lisztből és a zsírból készítsünk rózsaszínű rántást, színezzük pirospaprikával, és adjuk hozzá a tepsiben maradt húslét meg a tejfölt. Forraljuk össze, és öntsük rá
a káposztarudakra. A tetejét díszíthetjük felkarikázott hegyes zöldpaprikával, szeletelt paradicsommal, petrezselyem zöldjével. Tegyük vissza a sütőbe, és néhány percig forrósítsuk meg. A káposztatekercseket 3-4 cm vastagságúra szeleteljük fel, és tálaljuk pirított tarhonyával, párolt rizzsel vagy főtt burgonyával.
Töltelék
A töltelékhez daráljuk meg a szalonnát, a húst és a gombát, valamint a langyos vízbe áztatott zsemlét. A maszszát dolgozzuk össze a nyers tojásokkal, az apróra vágott vöröshagymával, az elkapart fokhagymagerezdekkel. Ízesítsük sóval, törött borssal, delikáttal, majoránnával, pirospaprikával, flekken fűszerkeverékkel.