Kapros kalács
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot meg az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba öntjük, összekeverjük egy csipetnyi sóval, a tojásokkal
és a megkelt élesztővel, azután az egészet jól összegyúrjuk, megdagasztjuk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, azután meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Kenéshez
A kaprot összeturmixoljuk az olajjal. Sóval és kevés citromlével ízesítjük. Megkenjük vele a tésztát, azután feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.
Túrókrém
A kihűlt kalácsot felszeleteljük, tálalás előtt megkenjük a felvert tejszínnel összekevert, csipetnyi sóval és őrölt borssal ízesített túróval.