Kapros zöldbableves
A pici kockákra vágott szalonnát egy kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk és üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a megtisztított sárgarépát meg a gyökeret karikákra vágva, valamint a karalábét vastagabb csíkokra szeletelve.
Apróra vágott petrezselyem zöldjével, zeller zöldjével, sóval, őrölt borssal, pirospaprikával és majoránnával fűszerezzük, kevés vizet öntünk alá, és a zöldségeket félpuhára pároljuk. Ekkor megszórjuk a liszttel, jól elkavarjuk, és felengedjük körülbelül 1,5 l vízzel.
Hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot, felforraljuk, és a levest lassú tűzön készre főzzük. A sajtot és a tejfölt kevés forró levessel simára keverjük, ízesítjük a vágott kaporral, majd beleöntjük a levesbe, de ezzel már nem forraljuk. Ha szükséges, sóval és borssal utánízesítjük.