Kapros-citromos csirke juhtúrós, sajtos krumplival
Aki inkább a könnyebb, fehér húsokhoz vonzódik, az vegyen egy szépen fejlett csirkét. Fektesse 10 dkg vajjal kikent kisebb tepsibe, sózza-borsozza át, gyömbérrel bolondítsa meg, aztán tegye félre félórára.
Ezalatt éppen megpucolhatja, felkarikázhatja a krumplit,
a paprikát. Így tettem magam is. Először egy kör alakú fémserpenyőbe rétegeztem a maradék vajjal és a juhtúróval átforgatott krumplit, valamint a reszelt füstölt sajtot. Aztán az edény szélét körberaktam felváltva paprikával és burgonyakarikákkal. A közepébe fektettem a felszeletelt mozzarellát, és arra szórtam a felaprított petrezselymet. Felöntöttem 1,5 liter tejjel, és már mehetett is a kemencébe.
A csirkét körbeszórtam a kaporral, a hasüregébe is
nyomtam pár szálat, melyeket egy citromkarika követett. A csirkét körberaktam citromszeletekkel, a fokhagymával, az egész újhagymákkal, majd felöntöttem 3 deci tejjel. Alufóliával lefedve egy órát pároltam, majd azt levéve 20-30 perc alatt pirosra sütöttem a csirkét. A végén a szaft mártás sűrűségű
lett. A rakott krumplinak is kell nagyjából egy óra, mert
addigra párolog el a sok leve, tehát nagyjából a csirkével egy időben készül el. Fehérborral, friss kenyérrel kínáljuk!