Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács

Karácsonyi karajkalács spagettivel

Nehezebb végigolvasni ezt a receptet, mint megcsinálni. Igazi karácsonyra való: jól mutat az ünnepi asztalon, de mégis egyszerűen elkészíthető étel.

  1. A hosszúkarajt félbe vágtam hosszában, majd a darabokat úgy hasítottam fel, hogy a felső végüktől számítva 3 centit egyben hagytam, a többit pedig végigvágtam. Így alakult ki a fonásra alkalmas három húscsík. A mozsárban sót, borsot, római köményt, koriandert, őrölt erős paprikát jól összetörtem, s ezzel dörzsöltem be a húst. A húscsíkok alá fektettem egy-egy darab hosszú baconszeletet, majd egyszerű hármas fonást alkalmazva elkészítettem a kis fonott kalácshoz hasonló karajt. A végeket hústűvel vagy fogvájóval kell egymáshoz rögzíteni. Egy órát érleltem, közben a saláta hozzávalóit vékonyan felszeleteltem. A káposztát kicsit megsóztam, majd negyedóra múlva kicsavartam a levétől. 3 evőkanál vörösborecetből, egy citrom levéből, kicsi őrölt borsból és egy teáskanál erőspaprika-krémből elkészítettem a dresszinget, majd a saláta-alapanyagokkal jól összeforgattam. Ezt követően készítettem el a tészta bundáját – mert lényegét tekintve tésztában sült tészta lesz a köret. Ehhez a sört, a lisztet, a tojást, az élesztőt és a húshoz készített fűszerkeverékből 1,5 evőkanálnyit jól elkevertem. Egy kicsit kell csak várni, és az élesztő beindul. A lényeg, hogy palacsintatészta sűrűségű anyagot készítsünk. A spagettit olyanra főztem meg, amit még éppen nem lehetne tálalni főtt tésztaként. Ezt kitettem egy kicsit hűlni, száradni – így egy kissé ragadóssá válik –, majd feltekertem egy-egy adagot egy-egy fémvillára.
  2. A húsfonatokat annyi forró olajban kell kisütni – nálam egy 5-6 literes kisbográcsban elég egy liter –, hogy a karajkalácsokat ellepje. A lényeg, hogy hirtelen nagy hőhatás érje a húst, de csak 6-8 percig. Ennyi idő elég, hogy a szélük ropogósra süljön, de a belsejük még szaftos maradjon. Ha tovább sütnénk, a karaj kiszáradna! Ezt követően a villára csavart spagettit belemártottam a bundázó tésztába, s villástól vetettem a bográcsba sülni. Sőt így is kell tálalni, ugyanis a villára rásült tésztát csak nagy rombolások árán lehetne leszedni. De így legalább nemcsak a fonott hús látványa, hanem a köreté sem lesz megszokott. Igazi karácsonyi meglepetés! Fehér, száraz bort kívánnak a római kömény zamata köré felsorakozó ízek.

Zöldségtócsnival sült borjúkaraj

Tormás-sonkás karajszelet grillezett kukoricával

kaloria 710 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

személyre

Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.