A datolyás-diós cupcake tésztáját használjuk fel ehhez a formabontó édességhez. A kisült, kihűlt süteményeket összemorzsoljuk egy tálba, és egy adagnyit 12,5 dkg natúr sajtkrémmel összegyúrunk. Az így kapott masszából készítjük a sütinyalókákat. Készíthetünk golyókat, kúpokat (ebből lesz a karácsonyfa vagy a Mikulás sapka), de mézeskalács-emberke formájú szilikonformával is dolgozhatunk. Az így kapott formákat jól lehűtjük, majd étcsokit vagy színes csokipasztillákat olvasztunk fel gőz fölött. A hurkapálcát vagy nyalókapálcát először a csokiba mártjuk, majd beleszúrjuk a sütibe (maximum félig). Ismét hűtjük. A kihűlt pálcikás sütiket egy gyors mozdulattal belemártjuk a csokiba, lecsepegtetjük, majd tetszés szerint cukorgyöngyökkel díszítjük. Hűtőben hagyjuk megkötni a csokit.
Datolyás-diós fűszeres cupcake
Összekeverem egy tálban a lisztet és a fűszereket. A vajat és a cukrot elektromos habverővel habosra keverem. Hozzáadom egyenként a tojásokat, majd a vaníliakivonatot. A továbbiakban fakanállal dolgozom: hozzáadom a lisztes keveréket, a reszelt citromhéjat, a gyömbért, a durvára tört diót és a felaprított datolyát. A papírkapszlikkal bélelt muffinsütő formában elosztom a tésztát egy fagyiadagoló kanál vagy egy egyszerű evőkanál segítségével. Előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütöm. A süteményeket porcukorral megszórva vagy marcipánnal díszítve tálalom.