A LEVES
Nálunk, ha itt a szezon, a borsót is borsóval esszük. Az egyik felülmúlhatatlan étel az egyszerű borsóleves. Most is ez készült, csak éppen bográcsban, s kicsit másként. Előbb a nagyon aprított hagymát dinszteltem le igen kevés olajon, erre kerültek a félbevágott gyökérzöldségek és a negyedelt karalábégumók. Tíz perc párolás következett némi víz hozzáadásával, majd mehetett bele a zúza, a nyak és háromliternyi víz. Ekkor sóztam, borsoztam, és mikor a húsfélék kezdtek puhulni, akkor vetettem bele a pulykatökét, a zöldborsót, a fokhagymát. Újabb tíz percet kellett várni, addig bekevertem a klasszikus csurgatott tésztának valót, melyet bele is szaggattam a forrásban lévő levesbe (a levesbetét összetételét lásd külön alreceptben). Majd az aprított petrezselyem- és karalábélevél következett. Utóbbiak koronázzák meg az egyébként is üde, könnyű ételt, de csak pár percet szabad forralni velük, majd tálaljunk is, hogy ne illanjanak el a zamatok.
A LEVESBETÉT
Bekeverjük a klasszikus csurgatott tésztának valót, melyet bele is szaggatunk a forrásban lévő levesbe.