Karamellás barackleves
Először a grillázst készítjük el: a 10 dkg cukrot a pár csepp ecettel együtt egy lábasba tesszük, és mélybarna színűre karamellizáljuk. Megfelezzük. Az egyik felébe beleszórjuk a durvára tört diót, és olajozott márványlapra vagy sütőpapírra öntjük vékonyan, ezzel fogjuk majd díszíteni a fagylaltot. A másik felét a lábasban hagyjuk, felöntjük egy liter vízzel, beletesszük a citromsavat, a cukrot, kis tüllzacskóban vagy teatojásban a fahéjat meg a szegfűszegeket, sózzuk, majd felforraljuk, míg jól kioldódnak a fűszerek aromái (5-10 percre lesz szükségünk). Közben meghámozzuk az őszibarackokat, és a gyümölcshúst cikkekre vágjuk. Beletesszük a karamellás-fűszeres vízbe, kis lángon tovább forraljuk. Mikor már félig puha a gyümölcs, kivesszük a fűszeres zacskót vagy teatojást a levesből, beleöntjük a tejszínt, és készre fűzzük. A legvégén hozzáöntjük a bort, majd
turmixban vagy merülőmixerrel pürésítjük. Más sűrítésre nincs szükség.
Grillázs
Durvára törjük a grillázst. Langyosra vagy hidegre hűtjük a kész levest. Tálalásnál kis tálakba szedjük, minden adagra teszünk 2-3 kis gombóc fagyit, a tetejét pedig megszórjuk a gondosan félretett, összetört grillázzsal.