Karfiol-burgonya rakottas cserépedényben sütve
A karfiolt külső leveleitől megtisztítom, a hibás részeit kivágom, majd forrásban lévő vízben előfőzöm. (Ügyeljünk arra, hogy ne puhuljon túl, mert még éri hőhatás a későbbiekben.) A vízből kivéve lecsepegtetem, kis rózsáira szedem. Közben egy másik edényben a burgonyát héjában megfőzöm, kihűtöm,
karikára vágom. A tojásokból négyet szintén keményre főzök, megpucolom és felkarikázom. A sonkát, ami
lehet enyhén füstölt is, apró kockákra vagdalom. A megmaradt, nyers egész tojásokat felverem, összekeverem a tejföllel, és beleteszem a felolvasztott,
de nem forró vajat. Sóval, frissen őrölt feketeborssal fűszerezem. A cserépedényt kikenem hideg vajjal,
megszórom zsemlemorzsával. Először a rózsáira szedett karfiollal beterítem a cserépedény alját, majd megszórom az apróra vágott sonkával, meghintem a lereszelt sajttal, végül meglocsolom a tejfölös-tojásos keverékkel. A tojáskarikákkal befedem, majd erre is sonka, sajt és tejfölös tojás kerül. Végül a karikára vágott burgonyávaltakarom le a rakottast, és ráöntöm
a megmaradt tejfölös tojást. Megszórom sajttal, és sütőben lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5. fokozat) kb. 40 perc alatt pirosra sütöm.