Megtisztítjuk a karfiolt, a póréhagymát és a burgonyát. A karfiolt apró rózsákra szedjük, a felét félretesszük. A másik felét a felszeletelt burgonyával és a felkarikázott póréval egy fazékban öt dkg vajon megfuttatjuk, félpuhára pároljuk egy kis sóval és a petrezselyemlevelek felével.
Felöntjük fél liter vízzel, két deci tejszínnel, ha kell, sózzuk, és teljesen puhára főzzük. Végül botmixerrel pürésítjük.
Közben egy másik edényben a maradék vajon roppanósra pároljuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, zellert, gyökeret, karalábét. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a nyers karfiolt és a petrezselyem zöldjét. Ráöntjük a tejszínes zöldségkrémet. Ha szükséges, ízesíthetjük egy kis sóval, hígíthatjuk kis vízzel, illetve zöldségalaplével. Már csak addig forraljuk, míg a karfiol roppanósra nem fő.