Fekete Mihályné Békésről írt. Jól tudjuk, hogy végtelen a lecsóvariációk száma. Ez a könnyű zöldséges változat igazi csemege. A laktató karfiol és gomba mellé nem kívánkozik sem húsféleség, sem tojás, magában a legfinomabb.
- A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. A karfiolt kicsi rózsákra szedjük. A paprikát csíkokra vágjuk. A paradicsomokat pár másodpercre forró vízbe mártjuk, meghámozzuk, majd a húsukat felkockázzuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát. Beletesszük a paprikát, pár percig kevergetve pároljuk. Ekkor rakjuk bele a karfiolt, a fokhagymát, a gombát és a paradicsomot, megszórjuk a fűszerekkel (őrölt piros paprika, majoránna, kömény, só, bors), összekeverjük, és lassú tűzön, lefedve, körülbelül negyedórán át főzzük. Levesszük a fedőt, csendes forralással besűrítjük. A végén megszórjuk a felaprított petrezselyem zöldjével. Friss kenyérrel tálaljuk.