Kedvenc almatortám
A csészényi cukrot kevergetve megpirítjuk, karamellizáljuk. Levesszük a tűzről, majd a karamellt egy sütőbe is tehető, körülbelül 28 cm-es lábasba folyatjuk (kapcsos tortaformába ne tegyük, mert kicsorog a karamell). Hagyjuk kihűlni.
Közben az almákat megtisztítjuk és kicsumázzuk. A gyümölcsökkel kibéleljük a karamellel bevont formát, lehetőleg egyenletes magasságban, ugyanis ez lesz majd a sütemény alja. Ha az almák között rés marad, azt kisebb darabokkal kitöltjük. A fahéjjal elkevert porcukrot a gyümölcsre szitáljuk, és rátesszük a szeletekre vágott vajat. 200 fokos sütőben 5-10 percig sütjük.
Közben elkészítjük a piskótát. Amikor a torta elkészült,
kicsit hagyjuk hűlni, azután tányérra borítjuk. Pörkölt dióval díszítve tálaljuk. Tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.
Piskóta
A tojások sárgáját kikeverjük 3 evőkanál porcukorral.
A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával. Az egészet összekeverjük, vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze, majd a piskótamasszát az almára öntjük. Mehet vissza a sütőbe, ahol 200 fokon 15-20 percig sütjük.