Kertészsaláta pohárban
Pici kockákra felvágjuk a kenyeret. Sütőben vagy egy kevés zsiradékkal serpenyoben halványbarnára pirítjuk. Alaposan megmossuk és megtisztítjuk a zöldségeket. A salátaleveleket vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát, a paradicsomokat, a zellert és az uborkát pedig nagyon apró kockákra. A bazsalikomleveleket is felaprítjuk. Négy üvegpohárba szétosztjuk a saláta hozzávalóit: alulra teszünk egy-egy réteg piros salátalevelet, arra répakockákat, utána jöhet az uborka meg a kenyér. Tetejére paradicsom és zeller (ha szeretjük, megszórhatjuk finomra vágott zöldfűszrekkel is). Tálalásnál teszünk az asztalra sót, jó minőségű olívaolajat
és balzsamecetet – mindenki kedve szerint ízesítheti ezekkel a salátáját.