Klasszikus kakaós csiga

Összedolgozzuk a vajat a 80 g finomliszttel. A legegyszerűbb késes aprítóval elvégezni, ennek hiányában a hideg vajat apró kockákra vágjuk, rászórjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Két fólia közé tesszük, és ujjnyi vastag, kb. 20×15 cm-es tömbbé formáljuk. Felhasználásig hűtőben tároljuk.

Az élesztős tésztához az 500 g átszitált lisztet összevegyítjük a sóval és a cukorral, majd összemorzsoljuk az élesztővel. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a hideg vizet, a hideg tejet és a tojássárgájákat.

Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük, közepesen kemény tésztát készítünk. Amint elválik az edény falától és a kezünktől, a fóliába csomagoljuk, és egy órán át a hűtőben pihentetjük.

Ezután elővesszük a tésztát és a lisztes vajat. Belisztezzük a munkafelületet, és a megkelt tésztát ráfordítjuk. Óvatosan kiütögetjük belőle a levegőt, majd kb. 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. A közepére fektetjük a vajtömböt, amit a lelógó tésztaszélekkel becsomagolunk, mint egy borítékot. A nyújtófával, ütögető mozdulatokkal egyenletesen eloszlatjuk a vajat, majd a tésztából kb. 30×60 cm-es csíkot nyújtunk. A nyújtást egy irányba végezzük, magunktól elfelé.

Következik a hajtogatás. Először szimplán, majd duplán hajtjuk a tésztát. A szimpla hajtáshoz szemmértékkel három részre osztjuk a tésztacsíkot (egy fakanál nyelével óvatosan akár meg is jelölhetjük a hajtásvonalát). Aztán a felső harmadot a középsőre hajtjuk, majd erre az alsó harmadot.

A dupla hajtáshoz először elfordítjuk a tésztát 90 fokkal, és ismét kb. 30×60-es téglalapot nyújtunk belőle. Most négy részre osztjuk, a felső negyedet visszahajtjuk a középvonalig, majd az alsó negyedet is ugyaneddig, végül a középvonal mentén félbehajtjuk. Fóliába csomagoljuk és egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Kivesszük a tésztát, és úgy tesszük magunk elé a lisztezett munkalapra, hogy a csukott része van a bal oldalon, a nyitott pedig a jobbon. Megismételjük a szimpla és a dupla hajtást is. 30 percre ismét a hűtőbe tesszük. Ezzel az élesztős leveles tészta kész a további felhasználásra.

A pihentetett tésztát ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkalapra, és 3 mm vastag, kb. 30×60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a vajjal és a porcukorral kikevert, a tejszínnel lazított kakaós töltelékkel. Ezután a tésztát feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel 2 cm széles szeleteket vágunk belőle.

Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit, és a csigákat egymástól körülbelül 5 cm távolságban ráfektetjük. Konyharuhával letakarjuk és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megkelt csigákat 18-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral.

Kakaós csiga élesztős-vajas tésztából

kaloria 320 CAL
ido 110 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

A blundel tésztához:

250 g hideg vaj

80+500 g finomliszt

1 teáskanál só

2 evőkanál kristálycukor

20 g friss élesztő

1,5 dl hideg víz

1,5 dl hideg tej

2 tojássárgája

a tetejére porcukor

A töltelékhez:

200 g puha vaj

90 g porcukor

3 evőkanál cukrozatlan kakaó

2 evőkanál tejszín

Ajánlataink